Maria Björler este Manager de Produs pentru Sistemele Avansate de Asistență la Șoferi, la Volvo. Când nu dezvoltă noi tehnologii, ea se antrenează pentru triathlon și competițiile Swimrun. Iată povestea ei.
De când era tânără, Maria Björler avea o frică de apă, lucru pe care nu te-ai aștepta să-l auzi la un competitor de triathlon. “Prima oară când am intrat în apă să înot, am fost terifiată.”, a mărturisit Maria. “Chiar credeam că o să mor. Am înotat 100 metri și s-a simțit ca cel mai dificil lucru pe care l-am făcut vreodată.”
Pentru a-și învinge frica, Maria a trebuit să se antreneze atât fizic, cât și mental. În timp ce există încă momente în care sentimentul de anxietate se intensifică, ea spune că acum are setarea mentală să îl cucerească. “Îmi dă impulsul să continui.”, explică ea. “Cred că această senzație de a fi în siguranță se află în ADN-ul meu. Tatăl meu lucra pe siguranță, la Volvo, iar atunci când eram tânără, nu conducea mașina familiei nici măcar un milimetru, până când nu ne puneam toți centurile de siguranță.”
Călătoria Mariei la primul ei triatlon - jumătate din competiția “Ironman Triathlon” din Danemarca, de anul trecut - a fost una lungă și dură. Pentru a te pregăti să înoți doi kilometri în apă, urmați de 90 km de cycling și 21 km de alergare, îți ia mult timp. Pe lângă asta, ai nevoie de o sursă nesfârșită de motivație și o capacitate de a depăși angoasa care poate afecta orice persoană care își asumă o asemenea provocare.
“Este foarte aglomerat în apă și este foarte ușor să te sperii.”, spune Maria. “Este claustrofobic, sunt brațe și picioare peste tot și poți fi lovit foarte des. Te afli într-o situație riscantă, motiv pentru care am fost nevoită să lucrez la încrederea în mine, pentru a mă simți în siguranță în acel mediu.”
Maria a început să facă înot sportiv în 2014, atunci când a luat parte la competițiile Swimrun, un sport originar din Suedia, apărut la începutul anilor 2000. Este o competiție cros, unde îmbini înotul în ape sălbatice cu alergarea cros. Spre deosebire de alte discipline, aici nu trebuie să schimbi hainele între probe, la Swimrun. Ceea ce înseamnă că alergi în costumul de baie, cu ochelarii de înot și casca pe cap și înoți cu adidașii de alergare - ceea ce este o adevărată provocare.
“Să înoți într-un lac este foarte diferit de înotul într-o piscină.”, spune Maria, în timp ce se uită pierdută spre lacul Västra Nedsjön, aflat la jumătate de oră distanță cu mașina de vestul Gothenburg. “Este întuneric, este frig, este nesigur. Dar atunci când ai învins toate aceste condiții, sentimentul este extraordinar. Te simți capabil de orice. Sunt foarte fericită că am putut să trec peste această frică.”
Pentru Maria, îmbrăcarea costumului ei de competiție se simte ca și când ar îmbrăca un scut. Poate că datorită experienței sale la Volvo, siguranța este lucrul pe care mereu îl ia în considerare atunci când se antrenează sau participă la competiții. Atunci când înoată de una singură, de exemplu, Maria poartă mereu o baliză.
“Tatăl meu este foarte mândru de ceea ce fac la Volvo.”, mărturisește Maria. “Atunci când el lucra aici, era implicat în passive safety - care te protejează atunci când ai un accident. Acum, lucrez la dezvoltarea noii generații a tehnologiei, care ajută la prevenirea accidentelor cu totul. La serviciu, am o setare mentală ca atunci când înot. Nicio provocare sau problemă nu este de nedepășit. Mereu există o soluție.”
Una dintre tehnologiile de care Maria este cea mai încântată, este Sistemul de siguranță conectat, împreună cu funcțiile cloud, Slippery Road Alert și Hazard Light Alert. Disponibile pentru clienții de pe piețele europene în viitorul apropiat, aceste funcții permit mașinilor să comunice una cu cealaltă în timp real prin sistemul cloud, pentru a atenționa șoferii de potențialele pericole de pe drum.
“Cred că în Suedia suntem destul de unici, atunci când vine vorba despre siguranță.”, spune ea. “Cred că vine din societatea noastră, o societate unde ne place să avem grijă de oameni.”
Și cu asta, Maria se ridică și privește cu atenție întinderea lacului, își ajustează ochelarii de înot și începe să pășească cu atenție și în siguranță, în apă.
Funcția Connected Safety
- Tehnologia sistemului de siguranță Connected Safety folosește puterea conectivității, pentru a afișa în timp real date legate de siguranță, în raport cu alte vehicule și autorități prin cloud, pentru a face călătoriile mai sigure pentru oricine.
- Funcționalitatea Slippery Road detectează porțiunile alunecoase și afișează informația despre potențialul pericol, precum și locația lui în raport cu vehiculele conectate și autoritățile responsabile de starea drumurilor.
- Funcționalitatea Hazard Light Alert se folosește de tehnologia cloud pentru a te avertiza dacă alt vehicul din zonă are luminile de avarie pornite, ceea ce te ajută să anticipezi un potențial pericol de pe drum și să-ți adaptezi viteza sau stilul de condus, dacă este necesar.
- Connected Safety este momentan disponibil în Suedia și Norvegia și a fost introdus pe mai multe piețe europene în timpul anului 2019, urmând să fie disponibil în curând și în România.