XC90 prezinta orasul viitorului

XC90 prezintă...orașul viitorului

Cum arată viitorul mobilității urbane? Vorbim cu doi inovatori de top din Boston despre soluțiile de transport durabile ale viitorului, de la bărcile autonome tipărite 3D, până la capsulele „zburătoare” cu energie solară. 

Orașul a sedus oamenii de milenii. La început, ei au crescut în jurul unor atribute fizice - un râu, un port, o locație defensivă sau aproape de o resursă, de cărbune sau depozite de minereu de fier. Dar dezvoltarea urbană a devenit curând mai puțin organică și mai reglementată. 

La mijlocul secolului al XIX-lea, Georges-Eugène Hausmann a reproiectat Parisul central, introducând bulevarde și parcuri largi, deși invenția autoturismului a fost cea care care a avut efectul cel mai durabil asupra structurii orașelor de astăzi, antice și moderne.

Și totuși, următorii 50 de ani, spun specialiștii, ar putea vedea cea mai radicală reinventare a orașelor noastre. O reinvenție a contribuit, în cea mai mare parte, la natura în schimbare rapidă a mobilității personale, de la adoptarea electrificării la mașini autonome și călătoria noastră către un trai cu impact de carbon neutru. 

Dacă există un singur loc, în special, în care mobilitatea în orașul viitorului este reimaginată cu o vigoare reală, atunci acesta este Boston - un centru de înaltă tehnologie și locul cu cele mai prestigioase instituții academice din lume. 

Aici, munca unor oameni precum profesorul Carlo Ratti - arhitect și inginer, co-fondator al practicii de proiectare CRA-Carlo Ratti Associati și șeful programului Senseable City Lab la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) - și Mike Stanley, CEO și fondatorul sistemului de tranzit public personal, Transit X, ar putea schimba modul în care interacționăm cu orașul viitorului. 

Taxiuri autonome pe apă

Evoluția tehnologiei condusului autonom și a imprimării 3D va avea un efect de anvergură asupra modului în care navigăm prin orașele noastre - și nu doar pe uscat - spune profesorul Carlo. 

El și colegii săi de la Senseable City Lab au colaborat cu Institutul din Amsterdam pentru Advanced Metropolitan Solutions la un proiect de cercetare numit Roboat. Prin designul lor open-source, aceste bărci cu caroserie dreptunghiulară, cu volan, sunt destinate a fi produse în masă folosind o imprimantă 3D.

Prototipurile care folosesc o combinație de senzori și camere pentru a parcurge drumul lor, sunt testate în prezent pe căile navigabile din Amsterdam. Acestea pot fi utilizate ca transport personal, pentru livrări, pentru colectarea deșeurilor și obținerea datelor de mediu. Ele pot deveni chiar o structură arhitecturală, conectându-se pentru a oferi un pod temporar sau o scenă plutitoare.

Console zburătoare personale

Mike Stanley, absolvent al MIT, este fondatorul Transit X. Acest sistem de tranzit de masă personal, bazat pe energie solară, folosește o rețea de șine înalte și ultra-subțiri pe care „consolele zburătoare” mișcă oamenii într-un oraș, de obicei de-a lungul drumurilor existente.

O serie de scheme-pilot se află în lucru, inclusiv câteva din SUA și una din Kigali, capitala Rwanda care își construiește o reputație pentru programele sale de pionierat pentru mediu și durabilitate. Consolele care transportă până la patru persoane și pot călători cu viteză de 72 km/h se potrivesc pe șinele deasupra capului, cam la aceeași înălțime cu majoritatea podurilor urbane.

„Fiecare traseu al consolei are capacitatea echivalentă a unei autostrăzi pe 15 benzi”, explică Mike. „Aceasta este o capacitate foarte mare. În cazul în care naveta medie este de 30 de minute, ar trebui să puteți reduce acest lucru la cinci sau 10 minute. Ar fi ca și cum ai primi câteva săptămâni de timp suplimentar de vacanță pe an.”

Mai multe parcuri, mai puține parcări

Light version-_DSC9454_v6_Global

MIT Senseable City Lab se află, de asemenea, în mijlocul unui studiu, numit Unparking, cu privire la efectele pe termen lung ale vehiculelor autonome asupra mobilității urbane, pe baza cercetărilor pe care le întreprind în Singapore. Se estimează că, în prezent, mașinile noastre stau inactive 95% din timp și ocupă de obicei cel puțin două locuri de parcare (acasă și la serviciu). Dar, deoarece mașinile autonome vor lucra mai mult, spune Carlo, nevoile de parcare vor fi mult reduse.

„În loc să stai inactiv într-un loc de parcare toată ziua, vehiculele autonome ar putea să te aducă la muncă dimineața și apoi să ajute pe altcineva din familia ta, din cartier, comunitatea socială sau oraș”, spune el. Acest lucru permite orașelor să se deschidă către mai mult spațiu verde, putând estompa liniile dintre acesta și mediul suburban.

Civilizarea orașului 

Există un potențial imens de a crea mai mult spațiu verde. Cum va arăta orașul viitorului? „În aspectul său fizic, nu se va schimba atât de mult”, prezice Carlo. În calitate de oameni, avem încă nevoie de podele orizontale pentru locuit, fațade care să ne protejeze de exterior, ferestre pentru a privi. Ceea ce se va schimba este modul în care ne vom deplasa în jurul său - cumpărături, întâlniri, mâncare.

„Orașele sunt foarte atractive, deoarece sunt locuri în care poți face schimb de idei, bunuri etc. De ce nu trăim cu toții într-un oraș uriaș?”, întreabă Carlo. „Ați putea încadra toată populația lumii de pe insula Cuba, cu densitatea Manhattanului mai mult sau mai puțin și atunci putem păstra orice altceva [pe planetă] ca un gigant Central Park. 

Deci, de ce nu facem asta? Ei bine, în timp ce atracția unui oraș se bazează pe puterea sa civilizatoare, pentru unii există și o forță de repulsie, pentru că totul devine mai scump, congestionat de oameni și așa mai departe. "

Departamentul de Afaceri Economice și Sociale ONU a prezis că peste două treimi din populația lumii va locui în orașe până în 2050 (cifra actuală este puțin peste jumătate), iar atractivitatea orașului, și capacitatea sa de a se adapta, muta și îmbunătăți nu arată niciun semn de diminuare.

Descoperă viitorul șofatului!

×

Fii la curent cu noutățile Volvo!