Brandon Clifford conduce studioul de arhitectură Matter Design și predă la Școala de Arhitectură MIT. La unul din cursurile sale despre inovația în sustenabilitate, am venit să-l vizităm în Boston cu un Volvo XC90, pentru a-i asculta viziunea despre cum arhitecții viitorului vor putea învăța o mulțime de lucruri de la constructorii din trecut.
De ce munca ta se concentrează foarte mult pe trecut?
Brandon Clifford: “Cercetarea la care lucrez la Institutul de Tehnologie Massachusetts extrage cunoștințe din trecut, pentru a ne transforma viitorul. Spre exemplu, privim Stone Age gândindu-ne cum să ne dăm seama dacă există o cale mai bună de a construi ceea ce am uitat. Cred că viitorul arhitecturii se aseamană foarte mult cu trecutul. Momentan, ideile despre sustenabilitate sunt sufocate de credința de a face lucrurile mai ușoare, mai subțiri, și, prin urmare, mai temporare, însă istoria ne spune că gândirea sustenabilă poate fi și foarte grea.”
Cum se manifestă acest lucru în designul de toate zilele?
Brandon Clifford: “În zilele noastre, noi nu reciclăm materialele de construcție. În proporție de 99% a unei cladiri demolate, pe șantier se găsesc beton, piatră și cărămidă și noi încă nu avem implementată o strategie de reciclare a acestor materiale. În schimb, alegem să le depozităm. Pentru fiecare pungă de deșeuri pe care o aruncați în fiecare lună, industria construcțiilor contribuie cu alte două în numele vostru. Dacă arunci o privire în trecut, fiecare civilizație a găsit un mod de a-și recicla materialele de construcții. Basilica St. Petru din Roma a canibalizat Coloseumul pentru a se putea construi.”
Recent, ai scris o carte despre arhitectură, numită “Cartea de bucate a canibalului”. Spune-ne despre ea.
Brandon Clifford: “Roma este doar unul din exemplele de reconstituire a resturilor de construcții, pentru a sprijini schimbarea continua de care are nevoie un oraș. Ceea ce am făcut ca cercetare de grup, a fost să ne uităm la aceste momente din trecut, unde a existat o metodologie inteligentă pentru a face asta. Am extras aceste rețete și le-am condensat într-o “carte de bucate”, după care le-am oferit lumii, spunându-le “Există o cale de reciclare a deșeurilor din construcții.”
Cum funcționează acest lucru în practică?
Brandon Clifford: “L-am demonstrat construind unul din propriile noastre proiecte cu această metodă. Le-am construit din piatră și beton aruncate anterior, care urmau să fie depozitate. Le-am scanat digital, am parcurs algoritmii care erau extrași din construcția de piatră incașă și am creat o nouă arhitectură din ce am învățat anterior. Este un mod alternativ și vechi de gândire, dar cred că este, de asemenea, sustenabil și inteligent. Este viitorul arhitecturii, dar arată identic cu trecutul.”
Cum vezi evoluând rolul arhitectului?
Brandon Clifford: “Nu am recunoaște un arhitect al unui șantier de construții din Evul Mediu. În schimb, ei au avut ingineri de construcții maeștri. Arhitecții din ziua de azi sunt responsabili de reprezentăriile intenției arhitecturale. Ei fac produc desene prin care spun unui contractor cum vor să arate o clădire, dar nu au control asupra felului în care este construită. Acest lucru stă în mâinile constructorului. Dar nu a fost întotdeauna cazul în arhitectură. Trecutul nostru este marcat de momentele în care aceștia doi erau unul și același. Astfel, obții lucrări de arhitectură uimitoare în acele momente în care gânditorul și creatorul sunt una și aceeași persoană. Să luăm ca exemplu catedralele gotice. Masonii care le-au construit aveau o anumită autonomie pentru a fi capabii să lucreze la proiectul lor. Fiecare coloană este unică pentru că este făcută de meșteri diferiți. Unul din lucrurile care se întâmplă acum în producția digitală este că aceată relație dintre cum se proiectează și cum se construiește este relansată într-un mod extraordinar. Acum, e un moment interesant pentru a deveni arhitect. Pentru Matter Design, ne uităm în trecut pentru a planifica un viitor mai inteligent.