header-art-drive-ne.jpg

Tehnologiile Volvo implicate în proiectul de dezvoltare a mașinii autonome

De la condus asistat la condus autonom nesupravegheat, industria auto se îndreptă către un viitor în care tu, ca șofer, vei putea sta pe bancheta din spate, relaxându-te sau lucrând, în loc să fii mereu atent la drum. Acesta e viitorul.

Modul în care fiecare producător auto face pașii către acest viitor diferă. Volvo a ales o abordare în care oamenii ocupă primul loc. Oamenii vor fi întotdeauna pe primul loc, iar lucrul acesta se va reflecta în inovațiile tehnice de la baza mașinilor autonome produse de Volvo.

Prin ce este diferit programul Drive Me?

Ceea ce dă unicitate abordării Volvo este faptul că învățăm din experiența șoferilor pe măsură ce ei interacționează cu tehnologia noastră. Orientarea către utilizatori este cea care ne ghidează în verificarea tehnologiei și cea care ne va ajuta să trecem de la condusul supervizat la cel nesupravegheat. Focusul este siguranța oamenilor care participă la testele Drive Me.

Testele Volvo se diferențează de alte programe de testare a mașinilor autonome prin faptul că sunt familii adevărate pe străzile publice. Membrii familiei Hain din Göteborg, Suedia, sunt primii oameni aleși să facă parte din programul de cercetare a condusului autonom, în condiții de trafic reale, folosind mașini adevărate - modelul Volvo XC90.

Volvo Cars folosește modelul premiat XC90 pe parcursul cercetării Drive Me. Mașinile sunt echipate cu T8 Twin Engine - cel mai puternic motor pe benzină Drive-E asistat de un motor electric.

În completarea puterii hibrid, modelele XC90 folosite în proiect includ tehnologii pentru condusul autonom care permit mașinii să vadă alte vehiculele ori obstacolele de pe drum și să reacționeze corespunzător. Tehnologiile Volvo Cars vor fi sprijinite de date în timp real despre ce se întâmplă în vecinătatea mașinii și pe drum.

Tehnologiile Volvo care susțin proiectul Drive Me

Henrik Green, Vice Președinte Senior, Cercetare & Dezvoltare la Volvo Car Group, spune că proiectul de cercetare Drive Me are ca scop dezvoltarea unor moduri de îmbunătățire a vieții oamenilor și aducerea unui impact pozitiv asupra societății în care trăim.

henrik-green.jpg

”Avem mai degrabă o abordare holistică decât una pur tehnică în cadrul cercetării și dezvoltării de procese. Din ceea ce știm, nimeni nu dezvoltă mașini autonome având în centrul atenției omul”, a spus Henrik Green.

Iată o parte din inovațiile tehnice care joacă un rol important în dezvoltarea mașinilor care ne vor marca pozitiv viitorul și care determină oamenii implicați în proiectul Drive Me să fie încrezători cu privire la primele vehicule autonome Volvo:

  • Avertizare de coliziune cu suport la frânare, care te asistă prin detectarea unei coliziuni iminente și apoi pregătește frânele.
  • Sistemul de control Adaptive Cruise, îți permite să menții o distanță setată în raport cu mașina aflată în fața ta.
  • Avertisment la părăsirea benzii de circulație, care se activează în situația în care începi să te abați de la marcajele benzii de circulație.
  • Avertizarea de coliziune cu frânare automată te asistă prin detectarea unei coliziuni iminente și apoi acționează frânele dacă este necesar.
  • City Safety, un sistem extrem de util în oraș la deplasările cu viteze mici, care te ajută să eviți coliziunea cu mașina din față folosind detecția inflaroșu (LIDAR) pentru a acționa frânele dacă este necesar.
  • Proiectul SARTRE, un proiect de pionierat în cadrul căruia Volvo a testat cu succes mersul mașinilor autonome în spatele unui convoi de tiruri pe drumurile publice.
  • Sistemul de control Adaptive Cruise cu Queue Assist este o îmbunătățire adusă sistemului de control Adaptive Cruise și funcționează în trafic lent. 
  • Avertizarea de coliziune cu frână automată completă este posibilă datorită tehnologiei cu radar și camere care detectează o coliziune iminentă și aplică putere maximă de frânare dacă este necesar.
  • Detectarea pietonilor cu frână automată completă te ajută să te protejezi pe tine și să protejezi pietonii, sistemul aplicând putere maximă de frânare dacă coliziunea este iminentă.
  • Detectarea cicliștilor cu frână automată completă te protejează pe tine și protejează cicliștii aplicând putere maximă de frânare când coliziunea este iminentă.
  • Demonstrarea conceptului de parcare autonomă cu o mașină fără șofer care se parchează singură fiind controlată cu ajutorul unui telefon mobil.

drive-me-art-2.jpg

Proiectul Drive Me este în plină desfășurare pe drumurile publice din Göteborg, Suedia. Pe măsură ce participanții parcurg cu mașina autonomă rutele preselectate, specialiștii implicați în proiectul Volvo colectează date privind siguranța, experiența la bord a utilizatorilor, fluxul traficului și eficiența energiei.

De-a lungul acestui proiect, vor fi generate și colectate sute de terabytes de date pe care experții Volvo Cars le vor examina și aplica la bordul mașinilor autonome. Te invităm să urmărești noutățile privind proiectul Drive Me pe blog-ul My Volvo și pe canalele de social media oficiale Volvo Cars Romania.

×

Fii la curent cu noutățile Volvo!