winter-equip-article

Sfaturi pentru o călătorie sigură în sezonul rece

Când te gândești la iarnă, îți vin în minte sărbătorile, vacanțele la munte și vizitele la cei dragi. În același timp, știi că sezonul rece înseamnă zăpadă și polei, carosabil ud sau înghețat și temperaturi extreme, care îți pot pune probleme când conduci. Pentru a te ajuta să te bucuri de farmecul iernii în siguranță, ți-am pregătit câteva sfaturi de care merită să ții cont înainte de a pleca de acasă, dar și în timp ce te afli la volan.

Asigură-te că automobilul are anvelope adecvate sezonului rece

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere în sezonul rece este înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Acestea contribuie la creșterea aderenței pe carosabilul înghețat sau acoperit de zăpadă și îți permit să ai mai multă siguranță când vine vorba de frânare. În cazul în care nu ai achiziționat încă anvelopele de iarnă, discută cu dealerul tău Volvo, care ți le va recomanda pe cele potrivite.

Dacă ai deja anvelope adecvate sezonului rece, dar acestea au mai mult de 5 ani și sunt uzate, este recomandat să le înlocuiești cu un set nou. Nu știi cum să verifici acest aspect? Te așteptăm în service-ul Volvo, unde specialiștii noștri vor verifica starea roților și dacă este cazul, se vor ocupa chiar ei de înlocuire.

Un alt detaliu important ce ține de anvelope este verificarea presiunii din pneuri. Poate că nu știai, însă o scădere a temperaturii cu 10 grade determină și o scădere a presiunii în anvelope de 1 psi (7 kPa). Pentru a evita orice incident neplăcut, verifică presiunea și ajusteaz-o la cea specificată pe autocolantul cu informații sau pe eticheta de certificare a automobilului.

Verifică sistemul de frânare

Așa cum probabil știi deja, distanța de frânare crește în timpul iernii, când condițiile meteo le pot pune probleme chiar și celor mai experimentați șoferi. Oricât de bune ar fi reflexele tale, trebuie să te asiguri că automobilul te va asculta și va acționa conform așteptărilor. Prin urmare, e necesar să verifici starea plăcuțelor și a discurilor de frână, ceea ce poți face printr-o simplă vizită în service-ul Volvo.

Dacă e necesar, colegii noștri vor înlocui elementele sistemului de frânare, astfel încât acestea să funcționeze perfect și cu precizie împreună. Evident, vor folosi doar piese originale Volvo, care se potrivesc perfect cu modelul tău de automobil, și îți vor oferi reducerea specială de sezon, pe care ți-am pregătit-o pentru componentele sistemului de frânare.

Verifică nivelul de antigel și bateria automobilului

Antigelul este un lichid auto esențial, ce protejează motorul automobilului de supraîncălzire și îngheț. În sezonul rece, ar trebui să verifici cu atenție nivelul de antigel și, când e cazul, să îl completezi. Astfel te vei asigura că radiatorul și motorul sunt protejate și funcționează corespunzător.

În ceea ce privește bateria, aceasta va fi solicitată mai intens decât în sezonul cald, prin urmare, poate avea o capacitate mult scăzută, pierzând energie mai ușor. Cu un drum în service poți afla mai multe despre starea bateriei, pentru a decide dacă este momentul să o schimbi. Pentru a o proteja, îți recomandăm să nu lași ușile deschise sau farurile aprinse atunci când nu e nevoie. De asemenea, e bine să ai la îndemână o pereche de cabluri de încărcare, pentru orice eventualitate.

Asigură-te că ai suficientă vizibilitate

Pe timp de iarnă, parbrizul tinde să înghețe și să îți afecteze vizibilitatea, însă ai la îndemână soluții în acest sens. Modelele noi de Volvo sunt prevăzute cu funcții de încălzire a parbrizului, lunetei și oglinzilor exterioare. Poți astfel să îndepărtezi rapid gheața și să te asiguri că geamul nu este aburit și îți permite să vezi drumul fără probleme. 

Dacă automobilul tău nu are o astfel de funcție, sau vrei să îți iei măsuri suplimentare de siguranță, e bine să ai la tine întotdeauna lichid pentru parbriz. Asigură-te că utilizezi un lichid care rezistă la îngheț și verifică în mod constant lamele ștergătoarelor, care ar trebui și ele curățate. O perie sau o racletă pot fi utile pentru a te ajuta să îndepărtezi gheața și zăpada care se depun pe parbriz. Pune în mașină un kit de siguranță auto care să conțină lichidul de parbriz, racleta și un spray degivrant.

Apelează la accesorii create pentru un plus de siguranță și confort

Pe lângă aspectele de mai sus, care sunt esențiale pentru o călătorie sigură în sezonul rece, poți lua în calcul și adăugarea unor accesorii speciale, care să îți ofere extra protecție și confort:

  • Lanțuri de zăpadă

    lanțurile antiderapante trebuie alese în funcție de modelul autoturismului, dimensiunile anvelopei și ale jantei. Optează pentru lanțurile potrivite, discutând cu specialiștii din service. Dacă alegi lanțurile fără să ții cont de criteriile enunțate anterior, acestea pot cauza deteriorări automobilului și pot duce chiar la un accident.

  • Praguri

    Pentru mai multă stabilitate la urcarea sau coborârea din automobil, poți adăuga un prag special, cu protecție anti-alunecare din cauciuc.

  • Covorașe antiderapante

    Sunt create pentru a-ți oferi un plus de stabilitate, având în vedere faptul că în sezonul rece te urci deseori în automobil cu încălțămintea umedă sau plină de zăpadă.

Alege să conduci prudent, indiferent de experiența ta la volan

Chiar dacă șofezi mereu cu atenție și știi deja cum să îți controlezi automobilul, îți recomandăm ca în sezonul rece să conduci cu un plus de prudență. Viteza în exces, depășirile pe carosabil ud sau înghețat, precum și lipsa distanței regulamentare față de alte automobile pot reprezenta factori de risc, pe care ar trebui să îi eviți. Nu uita că întotdeauna este mai bine să previi un posibil accident decât să te confrunți cu consecințele acestuia.

Volvo-ul tău te sprijină în orice călătorie, prin tehnologia avansată de asistare a șoferului și tracțiunea integrală, ce contribuie împreună la creșterea vitezei de reacție în timpul condusului, indiferent de starea carosabilului. Totuși, protecția pe care ți-o oferă automobilul ar trebui întotdeauna dublată de propria preocupare pentru siguranța ta, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.

×

Fii la curent cu noutățile Volvo!