volvo_c40

Care sunt principalii factori ce influențează autonomia automobilelor electrice

Atunci când îți alegi un automobil, ții cont de o serie de aspecte, cum ar fi designul, sistemele de siguranță, consumul sau numărul de locuri. Când vine vorba de mașinile electrice, în procesul de decizie intervine și un alt factor important: autonomia. Având în vedere faptul că folosești automobilul nu doar pentru drumurile cotidiene, ci și pentru deplasările lungi, este important să te poți baza pe acesta, fără a fi necesar să oprești frecvent pentru încărcare. Din fericire, noile modele de automobile electrice, precum Volvo C40 sau Volvo XC40 Recharge, îți oferă o autonomie generoasă, ce poate ajunge până la 450 de kilometri. Totodată, ai oricând posibilitatea de a opta pentru un model plug-in hybrid, care îți permite să alternezi modurile de condus, fiind dotat cu un motor electric și un motor convențional.

Știai însă că autonomia unui automobil electric poate fi influențată de câțiva factori ușor de controlat? Odată ce cunoști acest detaliu, poți lua măsurile necesare pentru a optimiza consumul pentru a te bucura de drumuri cât mai lungi dintr-o singură încărcare. Descoperă în continuare care sunt principalii factori ce influențează autonomia mașinilor electrice.

xc_40

Viteza cu care conduci

Dacă îți dorești să te bucuri de o autonomie cât mai mare, este indicat să circuli cu viteză constantă și să nu accelerezi excesiv. Bineînțeles, acest detaliu e important nu doar pentru autonomie, ci și pentru siguranța ta și a celor dragi. Autonomia poate scădea când rulezi cu viteze de autostradă, cum ar fi 120 de kilometri pe oră, însă când circuli cu 60-70 de kilometri pe oră, va fi necesar să încarci mai rar.

Nu ai însă de ce să te temi că un automobil electric te va forța să conduci cu viteze reduse. În cazul călătoriilor lungi, de obicei vei alterna porțiunile de autostradă cu drumuri pe care viteza permisă este între 40 și 90 de kilometri pe oră. Prin urmare, nu vei conduce o zi întreagă cu viteze de 120 de kilometri pe oră, deci nu vei afecta autonomia electrică în mod semnificativ.

Temperatura din automobil

Un alt factor ce poate influența autonomia automobilului tău este climatizarea. Atunci când folosești încălzirea sau aerul condiționat, mașina consumă propria energie, ceea ce poate duce la scăderi ale autonomiei, mai ales în condiții de temperaturi extreme.

Ce poți face în acest caz pentru a te bucura de temperatura cu care te simți confortabil, fără a afecta autonomia electrică? Simplu: setează temperatura dorită din timp, înainte de a porni la drum. O poți face chiar când încarci automobilul, astfel încât să nu îți consume bateria ulterior. Fie că ești acasă sau te oprești la o stație de încărcare, poți încălzi și răci automobilul chiar și de la distanță, prin aplicația Volvo Cars. Atunci când te urci la volan, interiorul a ajuns deja la temperatura dorită, bateria e încărcată, iar tu nu mai trebuie să îți faci griji pentru autonomie.

Frânarea și accelerarea

Indiferent de modelul tău de automobil, probabil ai observat deja că drumurile pe care frânezi și accelerezi constant cresc consumul de combustibil. Același lucru se întâmplă și în cazul automobilelor electrice: autonomia poate scădea în mediul urban, când frânezi mai des, sau în zonele montane, unde parcurgi porțiuni de traseu pe care urci sau cobori. De aceea, mulți șoferi aleg rutele cele mai libere, verificând starea traseului pe Google Maps, astfel încât să nu fie nevoiți să apese des frâna și accelerația.

Automobilele electrice au însă un mare avantaj: frânarea regenerativă. Cum se optimizează consumul în timp ce frânezi? Ei bine, mașina recuperează energia de frânare și regenerează energie electrică pentru baterie atunci când eliberezi pedala de accelerație sau acționezi pedala de frână.

Încărcarea automobilului și greutatea transportată

Atunci când trebuie să cari un pachet greu, simți că obosești și rămâi fără energie. Similar, autonomia automobilului tău poate scădea în funcție de greutatea pe care o are de transportat. Evident, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să renunți la bagaje și la obiectele de care ai nevoie, însă poți lua câteva măsuri prin care să optimizezi autonomia. De exemplu, când pleci în vacanță, fă-ți o listă cu lucrurile care chiar îți trebuie și renunță la orice e inutil. 

Dacă pleci într-o călătorie în care nu vei folosi schiurile sau bicicleta, demontează suportul destinat acestora, pentru că îl vei duce cu tine doar ca bagaj suplimentar și doar vei încărca automobilul. În drumurile zilnice, nu lăsa în automobil lucruri de care nu mai ai nevoie, precum sticlele goale, echipamentul de la sală, servieta sau jucăriile celor mici. 

Presiunea din anvelope

Am lăsat pentru final un aspect pe care nu este bine să îl ignori niciodată, pentru că poate influența nu doar autonomia, ci și siguranța și întreaga experiență de condus. Este vorba despre presiunea din anvelope. În cazul în care anvelopele nu sunt presurizate la nivelul corespunzător, automobilul tău va consuma mai multă energie. 

În plus, când presiunea din anvelope nu este cea potrivită - fie că e prea scăzută sau crește în exces - riști nu doar să ai un consum ridicat, ci și să produci accidente. Prin urmare, nu amâna această verificare, pentru a putea lua măsurile necesare. Poți verifica presiunea acasă, cu un indicator special, sau poți veni cu încredere într-un service Volvo, unde specialiștii noștri vor verifica dacă automobilul tău este gata de drum.

Automobilele electrice îți permit să te bucuri de călătorii line, cu mai puține emisii și cu un impact mai mic asupra mediului înconjurător. În ziua de astăzi, nu este necesar să faci niciun compromis pentru a conduce electric: ai la dispoziție modele de mașini de ultimă generație, care îți oferă autonomia de care ai nevoie pentru un stil de viață activ. Dacă dorești să testezi experiența de condus a unui automobil electric sau plug-in hybrid, te așteptăm la un test drive!


PROGRAMEZĂ UN TEST DRIVE

×

Fii la curent cu noutățile Volvo!