header-8

Grijă pentru viață: mașini cu impact redus asupra mediului de-a lungul întregului ciclu de viață

Materiale reciclabile, emisii reduse și un consum mic de combustibil. Acestea sunt lucrurile la care toți producătorii auto se gândesc în prezent. În 1983, lucrurile stăteau cu totul altfel. Când am lansat LCP 2000, un concept auto proiectat ținând cont de mediul înconjurător, acest model a fost primit cu rezerve într-o piață încă obsedată de putere și performanță.

Dar, încă de atunci, știam că era o direcție bună. Și acum, după mai bine de treizeci de ani, angajamentul nostru de a construi mașini care protejează nu numai oamenii, ci și mediul înconjurător, este mai puternic decât oricând.

În momentul în care a prezentat conceptul Light Component în 1983, Volvo Cars era deja poziționat ca producător auto interesat de soluții inovatoare și prietenoase cu mediul. Acest lucru s-a datorat, în principal, inventării cu șapte ani în urmă a convertorului catalitic - sonda Lambda, o inovație revoluționară în favoarea mediului.

Prin convertirea gazelor fierbinți, nocive, de eșapament în substanțe inofensive care se găsesc natural în aer, au fost reduse emisiile auto de gaze poluante cu un uimitor procent de 90%, în comparație cu motoarele standard. Dar, eforturile noastre de a construi mașini prietenoase cu mediul într-o manieră sustenabilă a început, de fapt, cu zeci de ani în urmă.

REUTILIZEAZĂ, REDUCE, RECICLEAZĂ

1-41

În 1945 am stabilit un sistem de schimb pentru piese recondiționate. Astăzi, acest sistem de schimb este mai complex decât oricând și include, practic, totul, de la cutii de viteze și injectoare, la componente electronice - atent recondiționate și în perfect acord cu specificațiile tehnice originale. Dar, de ce investim timp în recondiționarea pieselor uzate când metodele moderne de producție ne permit să facem altele noi cu investiții minime?

Ei bine, o componentă recondiționată necesită până la 85%, mai puțină materie primă și 80% mai puțină energie în comparație cu una nouă. Se pot economisi în jur de 300 de tone din aluminiu și 800 de tone de oțel pe an, ceea ce echivalează cu reducerea a aproximativ 4.000 de tone de emisii de CO2. 

Așadar, merită tot efortul să gândim în acest mod. Astfel, cu un sistem de schimb cu piese recondiționate și un convertor catalitic revoluționar, o mașină proiectată pentru a fi inofensivă pentru mediu ar trebui privită, în mod normal, mai degrabă ca un progres, decât ca o ciudățenie. 

Conceptul LCP 2000 a fost inspirat de un studiu realizat pe mașinile electrice, pe care Volvo l-a făcut în 1976, și pe un proiect numit Ellen, care a fost un studiu pe mașini mici, ultra ușoare. Scopul proiectului LCP a fost de a utiliza cele mai recente materiale și tehnologii pentru a proiecta o mașină inovatoare, cu emisii reduse, cu o eficiență mare din perspectiva consumului de combustibil, foarte sigură și pregătită de a ieși pe carosabil în anul 2000 - de unde și numele. 

Prin standardele de azi, aceste obiective, probabil, par a fi rezonabile și realiste, dar în 1979 păreau, mai degrabă, fanteziste. 

Light version-VCC_20607

În procesul de proiectare a mașinii au fost utilizate pe scară largă diferite tipuri de plastic, magneziu și aluminiu. Aceste materiale au fost alese nu doar pentru că erau ușoare, ci pentru că aveau disponibilitate imediată și, cel mai important, sunt reciclabile. Această mașină a fost proiectată să fie sustenabilă - din cât mai multe puncte de vedere. O altă caracteristică inovatoare a LCP 2000 a fost capacitatea sa de a rula pe orice tip de ulei, cum este, de exemplu, cel de rapiță. Dar, o mașină care miroase a pește și chips-uri, nu este tocmai pe gustul tuturor.

Modelul LCP 2000 este, acum, expus cu mândrie în Muzeul Volvo. Acest proiect continuă să ne inspire în modul în care construim și astăzi mașinile noastre - sustenabile și ecologice. 

În prezent, metale, uleiuri, lichide, cauciucuri și anumite materiale plastice însumând aproximativ 95% din greutatea unei mașini Volvo pot fi recondiționate, în timp ce 85% pot fi reciclate. Strategia de mediu Volvo Cars cuprinde acum producerea de mașini cu impact redus asupra mediului de-a lungul întregului lor ciclu de viață - de la proiectare, utilizare și service, până la reciclare, atunci când mașina este dezmembrată și reintră în circuit.

Descoperă viitorul șofatului

×

Fii la curent cu noutățile Volvo!