header-smart-city

Condusul în orașul inteligent: conectivitate, autonomie și electrificare

Până în anul 2050, experții estimează că aproape 70% din populația din întreaga lume va locui în zone urbane. Pentru a face față cerințelor acestei urbanizări la scară largă, orașele nu doar că vor deveni mai mari - ele vor deveni și mai inteligente.

Practic, trebuie găsite în prezent soluții pe termen lung la provocările pe care viitorul le profilează, cum este traficul congestionat sau poluarea aerului. Și, toate astea, în timp ce modalitățile inovatoare de a utiliza energia și spațiul din jurul nostru devin mai importante ca oricând.

Preocuparea pentru rezolvarea problemelor din viitor folosind tehnologia există deja, și fiecare senzor apare la timpul lui. Iluminările stradale inteligente permit acum autorităților locale să le monitorizeze și controleze de la distanță. Acest lucru nu doar că generează o economisire eficientă de energie, prin estomparea lor în funcție de anumite momente ale zilei, ci mai ales le permite inginerilor să le localizeze și să le repare rapid și eficient atunci când apar defecțiuni.

În curând, va exista un senzor pentru a semnala aproape orice situație. Fie că este vorba de localizarea unei defecțiuni grave, cum ar fi monitorizarea unei scurgeri de apă și închiderea țevilor în mod automat, sau pur și simplu, ajutând autoritățile locale să știe când un coș de gunoi trebuie să fie golit. Este doar o chestiune de timp până când o nouă soluție inteligentă apare.

16_9_smart_city-8b

Dar unde se încadrează mașinile noastre în acest mediu inteligent? În trecut, fie orașele erau proiectate în jurul mașinilor noastre, fie mașinile noastre proiectate în jurul orașelor. Astăzi, odată cu dezvoltarea abordărilor urbane inteligente, cel mai bun mod de a proiecta mașini inteligente este să fim conectați la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și să colaborăm cu oamenii din jurul nostru.

Volvo Cars lucrează în prezent la o gamă extinsă de soluții inovatoare bazate pe conectivitate, tehnologie de conducere autonomă și electrificare, cu scopul de creștere a fluxului de trafic, reducerii poluării aerului și îmbunătățirii generale a calității vieții în orașele inteligente ale viitorului.

În momentul de față, sunt în curs de dezvoltare o serie de servicii auto conexe, care se pot baza pe datele disponibile în mașină și Volvo Cloud. Aceste servicii sunt, în mod unic, proiectate pentru a lucra împreună cu tehnologia orașelor inteligente și pot fi utilizate pentru a îmbunătăți gestionarea fluxului de trafic prin optimizarea funcționării semafoarelor și a limitărilor de viteză, oferind totodată sugestii de re-rutare bazate pe actualizări de trafic în timp real.

Și alte informații importante ar putea fi, de asemenea, distribuite, cum ar fi avertizările în timp real în ceea ce privește starea vremii, condițiile de drum periculoase sau conducerea imprudentă a altor participanți la trafic. Mașinile conectate ar putea detecta și chiar notifica despre secțiuni de drum alunecos prin iluminare a carosabilului cu o culoare specifică pentru a avertiza ceilalți șoferi de pericolul potențial pe care îl au în față.

Nu numai mașinile conectate pot transforma modul în care se va conduce în viitor în mediul urban, mașinile de tip self-driving vor juca, de asemenea, un rol cheie. Volvo Cars colaborează în prezent cu autoritățile orașului Göteborg în cadrul unui proiect nou realizat pentru a explora modalitățile în care mașinile autonome pot ajuta creșterea calității vieții urbane. Conform proiectului, “Mașini auto-parcabile - parcare ca problemă în dezvoltarea urbană durabilă”, mașinile autonome vor fi capabile să te lase la destinație înainte de a merge să se parcheze într-o zonă special desemnată.

Acest lucru va elimina nevoia de parcări în apropierea clădirilor de birouri sau magazinelor, permițând ca spațiul să fie proiectat într-o manieră nouă, cu beneficii pentru toată lumea. Nu numai că mașinile fără șofer necesită mai puțin spațiu, ci ele reduc și nivelul de poluare în zonele aglomerate din centrul orașului și contribuie la îmbunătățirea siguranței rutiere, fără a fi nevoie de schimbări majore aduse la infrastructura orașului. O alt subiect de dezvoltare majoră care va contribui la îmbunătățirea condusului în mediul urban în viitor, este dat de expansiunea domeniului electrificării.

Automobile electrice, care oferă performanță înaltă, emisii reduse și zgomot minim sunt ideale pentru traficul urban inteligent. O tendință de orientare către mașinile complet electrice este deja din ce în ce mai evidentă, însă cererea va crește numai atunci când un sistem de taxare standardizat la nivel global, cu capacități de încărcare rapidă și constantă va fi pus în cele din urmă în aplicare. 

Mobilitate inteligentă, tehnologie inteligentă, clădire inteligentă și cetățeni inteligenți. Aceste sunt doar câteva dintre criteriile pe care un oraș trebuie să le aibă înainte de a fi, oficial, considerat “inteligent”. Privind această listă de criterii, putem cu ușurință să descriem cea mai recentă gamă de mașini Volvo. Ce știm cu certitudine este că poți fi sigur de un lucru: cu cât tehnologia devine mai avansată și orașele din lume ajung să fie mai inteligente, cu atât mașinile noastre sunt mai pregătite să țină pasul. Și, uneori, trebuie să așteptăm ca dezvoltarea lumii să țină pasul cu noi.

SOLUȚIA ORAȘELOR INTELIGENTE

Pentru a te familiariza cu orașele inteligente ale viitorului trebuie să te conectezi și să  interacționezi mai mult cu mașina ta Volvo și ceea ce o înconjoară. Acestea sunt doar o parte dintre cele mai recente inovații ale noastre, concepute pentru a crește plăcerea ta de a conduce un Volvo și în viitor.

16_13_smart_city-9Concept 26 – Numit astfel după valoarea medie de timp consumată de conducătorii auto până la locul de muncă, Concept 26 a fost dezvoltat pentru a-i ajuta pe șoferi să se bucure de o călătorie mai creativă atunci când este disponibil modul complet autonom. Când conducătorul auto dorește o delegare a atribuțiilor de condus, volanul se retractează, scaunul coboară și un ecran mare apare din tabloul de bord care permite șoferului să se bucure de timpul petrecut în mașină așa cum îi place, fie că este vorba despre a urmări media on-line, a asculta muzică sau, efectiv, despre relaxare.

16_13_smart_city-10Microsoft Band 2 –Microsoft Band 2 este un dispozitiv ușor de purtat, cu aspectul unui ceas digital elegant, care este folosit pentru a comunica și controla mașina de la distanță doar cu ajutorul vocii. Acum poți vorbi cu mașina ta Volvo printr-un ceas de la încheietura mâinii, spunându-i când să pornească încălzirea, când să blocheze ușile și cum să programeze sistemul de navigație de la bord, astfel încât acesta să fie pregătit de îndată ce ai pus piciorul în interiorul mașinii.

 

16_13_smart_city-11Microsoft HoloLens – Volvo Cars și-a unit forțele cu Microsoft pentru a dezvolta HoloLens: un computer puternic, care introduce Hologramele în lumea fizică. În viitor, HoloLens îți va permite să utilizezi realitatea mixtă pentru a alege tipul de Volvo pe care ți-l dorești - să poți explora culori, jante, sau pentru a dobândi o mai bună înțelegere cu privire la caracteristicile, serviciile și opțiunile disponibile. Ariile de colaborare între Volvo Cars și Microsoft ar putea include tehnologii de condus autonom și utilizarea datelor generate de autovehicule conectate pentru a crea noi servicii.


Descoperă tehnologia Volvo pentru conectivitate

×

Fii la curent cu noutățile Volvo!